Orbitál hegesztési eljárás

Az orbitális hegesztésnek két fajtája létezik, nyitott fejes és a zárt fejes. A zárt fejes technológia a hozaganyag nélküli hegesztés, ugyanúgy mint az AWI hegesztésnél vékony falú csöveknél szokták alkalmazni.

Zárt fejes technikánál a csövek maximum 2 mm-es falvastagságig még a jól hegeszthetők. Ennél vastagabb csöveknél, a nyitott fejes technológiát szokták használni, ahol már hozaganyaggal történik a hegesztés.
Az orbitális hegesztés csak cső hegesztésére használható. Többnyire saválló csövek hegesztésénél terjedt el.

Hogyan működik az orbitális hegesztés?

A gépet be kell programozni a kiválasztott cső méretéhez és falvastagságához viszonyítva. Az első hegesztésnél célszerű megnézni, hogy a gyártói paraméterekkel milyen végeredményt kapunk, ez alapján meg lehet nézni, hogy megfelelő lett-e a gyökvarratunk és a takaróvarratunk, ami után mérlegelni kell, hogy min érdemes változtatni.
Nagy előnye ennek az eljárásnak, hogy egyenletes varratot biztosít. Ha a gép megfelelően be van programozva, akkor onnantól kezdve több ezer ugyanolyan varratot fogunk kapni. Ha egy adott gyártósoron elő van írva a 100%-os röntgenezettség, vagyis 100 varratból mind a 100-at meg kell röntgenezni kézi hegesztés esetében, akkor orbitális hegesztőgéppel történő hegesztés során elég csak az 5-10%-át megröntgenezni szúrópróbaszerűen. Ha ugyanazt az eredményt kapjuk a 9. és 25. hegesztésnél, akkor nem kell a köztes darabokat megvizsgálni, mert azok is megfelelőek lesznek. Így tehát nem kell mind a 100 varratot megröntgenezni, ami nagy költségmegtakarítást eredményez.

Cresta Social Messenger